Rodzaje herbat, czyli stopnie fermentacji

Rodzaje herbat, czyli stopnie ich fermentacji

Herbaty różnią się od siebie przede wszystkim stopniem fermentacji (utleniania). Chińczycy, ojcowie herbaty, wyróżniają tzw. „sześć wielkich rodzajów herbaty”, biorąc pod uwagę także kolor liści i naparu (Chińczycy dzielą herbaty wg koloru suszu, a nie naparu, jak Europejczycy). Są więc następujące rodzaje herbat:

– czarne
– czerwone
– zielone
– białe

Opiszemy je w kolejności od najbardziej do najmniej sfermentowanych:

Herbata czarna

Aby ją otrzymać, liście krzewu herbacianego są poddawane więdnięciu, skręcaniu, fermentacji, suszeniu i sortowaniu, czyli przechodzą proces pełnej fermentacji. Tak przygotowana herbata zawiera mniej witaminy C i związków mineralnych. Ze względu na wygląd liści wyróżniamy jej cztery rodzaje:

• Souchong – duże liście z dolnej części krzewu
• Broken Pekoe, Broken Orange Pekoe – liście łamane mechanicznie podczas produkcji
• Pekoe, Orange Pekoe, Flowery Orange Pekoe – liście bardzo rozdrobnione, , z górnej części krzewu
• Pył herbaciany – najgorszy pod względem jakości – służy do produkcji ekspresowej herbaty w torebkach

Smak czarnej herbaty jest zróżnicowany, zależny od tego z jakiego rejonu pochodzi. Herbaty chińskie są mniej ostre, bardziej wyraziste w smaku niż herbaty indyjskie czy cejlońskie. Czarna herbata produkowana jest głównie przez Chiny i Indonezję. Jest najpopularniejszą spośród herbat.

Herbata czerwona

Ze względu na proces produkcji znajduje się miedzy herbatami zielonymi a czarnymi. Poddawana jest pośredniej fermentacji, który trwa do momentu uzyskania przez liście czerwonego zabarwienia na brzegach. Następnie przechodzi ona czas leżakowania (od jego długości zależne są jej właściwości zdrowotne). Jej liści się nie skręca, co powoduje że wydają się one większe niż czarnej.

O ile herbatę pozostałych rodzajów przechowuje się nie dłużej niż rok, o tyle herbata czerwona może leżeć nawet 50 lat. Jej charakterystyczną cechą jest bardzo silny zapach i smak (mówi się o jej „pleśniowym” aromacie).

Najbardziej znaną z tej grupy jest herbata pu – erh, pochodząca z prowincji Yunnan.

Herbata zielona

Nie jest poddawana fermentacji, lecz od razu suszona. Zachowuje dzięki temu więcej składników mineralnych, a co za tym idzie ma największe właściwości dla zdrowia. Jest też delikatniejsza w smaku od czarnej, ale bardziej od niej gorzka. Pominięcie fermentacji pozwala zachować piękny, zielony kolor liści. Jest to najstarsza i najpopularniejsza w Chinach herbata. W Japonii pije się ją wg specjalnego ceremoniału. Niektóre jej gatunki są aromatyzowane, najczęściej kwiatami jaśminu.

Herbata biała

Nie podlega żadnemu procesowi. Wytwarzana jest z najmłodszych liści i nierozwiniętych pączków, które zbierane są tylko raz do roku, wczesną wiosną. Pączki więdną i są suszone, przybierając srebrnawy odcień. Ma niezwykle delikatny aromat, przez co wymaga szczególnie starannego parzenia. Jest to jedna z najdroższych herbat – jej cena za kg sięga w Polsce od 30 zł do 100 zł.

Leave A Comment