Kawy aromatyzowane

Kawy aromatyzowane

Kawa towarzyszy ludzkości już od I tysiąclecia p.n.e. Pierwsze jej odmiany zostały odkryte w Etiopii i co istotne, już wtedy gotowano je z dodatkiem masła i soli, co istotnie wpływało na jej smak. Obecnie tylko nieliczni ludzie mają tak wyrobione kubki smakowe, aby cieszyć się smakiem czystej jakościowo kawy. Zazwyczaj dodajemy do niej cukru lub mleka.

Co jednak zrobić, kiedy czysta czarna kawa arabica nie bardzo nam smakuje, a nie chcemy do niej dodawać cukru, który według dietetyków jest szczególnie szkodliwy dla zdrowia? Z pomocą przychodzi kawa aromatyzowana, w wielu jej odmianach.

Jak powstaje kawa smakowa?

Kawa o smaku czekolady, toffi, wanilii czy orzechów to tylko niektóre z produktów, które oferowane są obecnie w sklepach. Nadaje się jej smaku w bardzo prosty sposób. Kawa arabica to jedna z najpopularniejszych odmian, na bazie której powstają kawy aromatyzowane. Nadawanie smaku odbywa się podczas procesu chłodzenia. Po uprażeniu spryskuje się ją wodą z dodatkiem olejku aromatycznego. Ziarna kawy są w tym momencie bowiem najbardziej podatne na wchłanianie aromatów i wilgoci.  Poddana takiej obróbce kawa zachowuje wszystkie właściwości arabici czy robusty, za wyjątkiem smaku, który jest zależny od przygotowanej kompozycji. W taki właśnie sposób powstaje kawa ziarnista smakowa, której zwolenników non stop przybywa.

Pasjonaci i testerzy kawy podchodzą do tych eksperymentów sceptycznie. Rzadko wręcz pozwalają sobie na to, aby czymkolwiek je poprawić. Liczy się dla nich aromat i wyrazistość smaku, co nie zmienia faktu, że i oni czasem decydują się na eksperymenty. Wybierając jednak kawy smakowe warto zwrócić szczególną uwagę na ich jakość, która nierzadko pozostawia wiele do życzenia. Kupujmy więc wyłącznie produkty od sprawdzonych dostawców.

Zazwyczaj kawy aromatyzowane sprzedawane są na wagę. Są to tzw. kawy smakowe ziarniste, a ich oferta jest naprawdę bogata. Wśród najpopularniejszych wymienia się kawy o smaku:

  • czekolady,
  • ajerkoniaku,
  • orzechów,
  • toffi,
  • wanilii,
  • whiskey etc.

Zawsze oczywiście możemy spróbować aromatyzować kawę samemu, dodając do niej kawałki czekolady, orzechów, laski wanilii itp., a wszystko po to by ulubiony smak kawy towarzyszył nam jak najdłużej.

Leave A Comment