Dlaczego warto sięgać po wina gruzińskie?

Dlaczego warto sięgać po wina gruzińskie?

Gruzja to jeden z najstarszych winiarskich regionów na świecie. Uprawę winorośli rozpoczęto tutaj już w 7 wieku p.n.e., kiedy mieszkańcy południowej części Kaukazu zauważyli, że pozostawiony na zimę sok z winogron zamienia się w wino. Kupując gruzińskie wina trzeba jednak zachować ostrożność. Najtańsze gatunki, dostępne w supermarketach nie są bowiem trunkami z najwyższej półki. Co więc wybrać?

Wina gruzińskie znane są na świecie ze swej wyjątkowości – to rarytas dla wszystkich, którzy cenią nie tylko ekologiczne uprawy ale najwyższą jakość i wielotysięczną tradycję. Doceniane są za swoją wyjątkowość, ponieważ szczepy winogron, z których się je wytwarza są endemiczne, co znaczy, że nie występują poza Gruzją nigdzie indziej na świecie. Produkcja wina nie zmieniła się tu od lat. Uprawia się tu ponad 500 endemicznych rodzajów winorośli, które są unikalne pod względem smaku. Bogata tradycja sprawia, że wina gruzińskie są doceniane nie tylko przez Klientów, ale również przez jurorów międzynarodowych konkursów.

Niezwykle korzystna cena w stosunku do jakości również przemawia za wyborem tego trunku. Co więcej, wina gruzińskie niejednokrotnie przewyższają jakością kosztujące kilkaset więcej złotych wina francuskie i włoskie. Rodzaje wina są przeróżne, dlatego warto wybierać ostrożnie, szczególnie jeśli chodzi o wina z marketów, które nie są najwyższej jakości. Przyglądając się najbardziej cenionym producentom np. Rachuli Wine, można się przekonać, że tam gdzie kultywowana jest tradycja, tam dostępne są najlepsze wina gruzińskie. Przybywając do Gruzji nie sposób nie spróbować trunków z dwóch najważniejszych szczepów:

– Rkatsiteli (wino białe) trzecie na świecie pod względem łącznej powierzchni upraw.

– Saperavi (wino czerwone) najważniejszy szczep w produkcji wina gruzińskiego.

Wino gruzińskie towarzyszy mieszkańcom Kaukazu od tysięcy lat. Jest głównym trunkiem przy wznoszeniu niejednokrotnie długich toastów. Za przebieg spotkania odpowiada famada, którą jest w Gruzji najczęściej gospodarz domu, lub najbardziej poważana osoba w grupie gości. Gruzińskie wina pije się więc pod jego komendę i wręcz nie wypada sięgać po kieliszek samodzielnie.

Jeżeli tylko mamy możliwość i okazję jedźmy do Gruzji. Poznajmy ich kulturę, pooddychajmy ich powietrzem i co najważniejsze nie zapomnijmy spróbować tamtejszych trunków, z trochę wyższej kategorii cenowej. Wina gruzińskie naprawdę zachwycają smakiem nawet laików w tej dziedzinie.

Leave A Comment