Czarna herbata na zdrowie

Czarna herbata na zdrowie

Specjaliści od spraw żywieniowych niejednokrotnie rozpisują się o korzystnych dla zdrowia właściwościach jakie ma herbata biała i zielona, zapominając o tradycyjnej czarnej. Czy czarna herbata jest zdrowa? Opinie na ten temat są podzielone, niemniej jednak warto przyjrzeć się jej bliżej, tym bardziej, że jest ona jedną z najbardziej znanych herbat, której działanie często jest bagatelizowane.

Czarna herbata wytwarzana jest z liści fermentowanej herbaty zielonej, a następnie poddawana jest czterem procesom obróbki: więdnięciu, zwijaniu, fermentowaniu i suszeniu. To sprawia, że napój zyskuje charakterystyczne dla siebie właściwości zdrowotne. Przede wszystkim czarna herbata hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych. Kubek tego napoju zawiera podobną ilość polifeonoli jak herbata zielona.

Właściwości czarnej herbaty nie ograniczają się jednak tylko i wyłącznie do działania odkażającego. Eksperci podkreślają, że pobudza i orzeźwia dzięki dużej zawartości teiny, która ma działanie zbliżone do kofeiny jaka znajduje się w kawie. W jednej filiżance napoju znajduje się od 30 do 100 mg tego składnika. Jeśli więc chcemy aby uczucie senności i znużenia minęło powinniśmy pamiętać, że parzenie czarnej herbaty nie powinno trwać dłużej niż 3 minuty. Po tym czasie napój zaczyna działać relaksująco i nie postawi nas na nogi. Zdrowotne właściwości herbaty czarnej wynikają więc również z czasu i sposobu jej parzenia. Powinniśmy zalewać ją wodą o temperaturze 100 °C, ale nie niższą. Należy pamiętać, że czarna herbata jest dobrze zaparzona wyłącznie wówczas, kiedy na jej powierzchni pojawia się delikatna pianka, a jej smak pozbawiony jest goryczy.

W istocie czarna herbata jest bogatym źródłem składników odżywczych, które mają korzystny wpływ na nasz organizm. Napój ten zawiera teaflawinę, która poprawia funkcje poznawcze mózgu, ale może przyczynić się również  do zmniejszenia stężenia cholesterolu we krwi.   Długotrwała konsumpcja czarnej herbaty przyczynia się również do obniżenia ryzyka zawału serca, co potwierdziły badania przeprowadzone na próbie 552 Duńczyków. Jak stwierdzili naukowcy z National Institute of Public Health and Environmental Protection in Bilthoven w Holandii mężczyźni, którzy wypijali co najmniej 4 filiżanki tego napoju dziennie byli w  69% bardziej odporni na ryzyko powstawania zakrzepów od osób które piły wyłącznie 2 filiżanki czarnej herbaty.

Co ciekawe, najnowsze badania naukowe przeprowadzone w Japonii sugerują, że działanie czarnej herbaty ma korzystny wpływ również na włosy. Przyczynia się do przyspieszenia ich porostu. Stają się one gęste i zdrowe. Herbata czarna jest również skuteczne w walce z próchnicą. Zapobiega powstawaniu kamienia nazębnego, ponieważ zawiera dużą dawkę fluoru. Według naukowców zwalcza niektóre bakterie znajdujące się w jamie ustnej, które mogą prowadzić do utraty uzębienia.

Picie czarnej herbaty ma więc działanie korzystne dla naszego zdrowia. Ostrożność powinny zachować jedynie osoby chore na anemię, (zawiera polifenole, które utrudniają przyswajanie żelaza), kobiety w ciąży oraz osoby cierpiące na tzw. zespół jelita drażliwego. Jak we wszystkim, również i czarną herbatę należy spożywać w rozsądnych ilościach. Pijmy ją wiec na zdrowie.

Leave A Comment