Arabica czy Robusta: którą kawę wybrać?

Arabica czy Robusta: którą kawę wybrać?

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki małej czarnej. Koneserzy zachwycają się jej smakiem i podkreślają jej właściwości zdrowotne. Obecnie kawa arabica i robusta zdominowały światową produkcję kawy. Dlaczego są tak popularne? Co je wyróżnia na tle innych? I wreszcie, którą z nich wybrać?

To ostatnie pytanie, często pojawia się na forach internetowych. Arabica czy robusta, którą wybrać? – pytacie. Odpowiedź na nie wcale nie jest prosta. Właściwości obu tych rodzajów kawy, w tym smak i aromat, w głównej mierze zależą od warunków w jakich są uprawiane. Można je rozróżnić po ziarnie. Kawa arabica ma ziarna płaskie, nieco podłużne o lekko zielonkawym zabarwieniu, z kolei kawa robusta wyróżnia się ziarnami nieco mniejszymi, owalnymi o barwie bladozielonej do szarawej.

Kawa Arabica

Kawa arabica jest najstarszym i najbardziej popularnym gatunkiem kawy na całym świecie. Uprawiana jest na wyżynach Brazylii i Kolumbii, w Indiach i Afryce Równikowej, a także na Jawie. Przede wszystkim jednak na terenach górzystych osiągających wysokość od 800 do 2000 metrów nad poziomem morza.  Obecnie uprawianych jest ponad 20 różnych jej odmian, z czego można wyróżnić trzy najszlachetniejsze rodzaje kaw arabica:

  • Arabica Excelso Kolumbia
  • Arabika Kostaryka Tarazzu
  • Arabika Etiopia Djimah

Kawa arabica jest odporna na warunki pogodowe. Lubi jednak ciepło w granicach 15-25 stopni Celsjusza.

Kawa Robusta

Robustę, odkryto dopiero na początku XIX wieku, od razu jednak zyskała duże grono zwolenników. Rośnie na znacznie niższych wysokościach między 200 a 900 metrem nad poziomem morza. Kawa robusta jest stosunkowo łatwa w uprawie, ponieważ jest to gatunek bardziej odporny choroby. Lubi jednak wysokie temperatury w granicach 24 -30 stopni Celsjusza. Rośnie głównie w Kamerunie, Ugandzie i Wietnamie.

Kawa arabica a robusta w smaku

Różnica w smaku miedzy tymi dwoma rodzajami kaw jest bardzo wyczuwalna. Wynika przede wszystkim z zawartości kofeiny, której zdecydowanie więcej zawiera kawa robusta.  Arabica ma w sobie od 1 do 1,5% kofeiny, przez co jest łagodna w smaku i aromatyczna. Napar z ziaren robusty z kolei ma ostrzejszy, bardziej gorzki i nieco cierpki smak, który nie każdemu może odpowiadać. Zawiera bowiem od 2 do 2,5% kofeiny, a co za tym idzie ma silniejsze właściwości pobudzające. Którą więc wybrać? Wszystko zależy od indywidualnych upodobań każdego smakosza i konesera kawy. Warto jednak pamiętać, że większość mieszanek kawowych podawanych w restauracjach to ziarna obu tych gatunków w różnych proporcjach.

Leave A Comment